De eerste bomen die aangeplant werden waren de snel groeiers: populieren, wilgen en essen. Op die manier kon het park al binnen 10 jaar een bosachtig karakter krijgen. Later gingen ook de berken, eiken en de beuken het uiterlijk van het park mede bepalen. Struiken als meidoorn, sleedoorn, hazelaar, krent en vlierbes werden volwassen. Ambtenaren van de Rijksdienst hebben ‘stiekem’ ook andere bijzondere bomen aangeplant zoals de suikeresdoorn, rode kastanje, mammoetboom, moerascipres en de Kaukasische vlindernootboom. Zelfs wat heden ten dage de grootste plaag van het park is (de bosrank) is initieel door de gemeente gepland!
Essentaksterfte
ede doordat er jarenlang te weinig onderhoud gepleegd is, zijn de essen het park gaan overheersen. In 2018 bleek dat er essentakziekte heerste onder de essen in het park. De takken van de aangetaste essen (veroorzaakt door een schimmel) breken af en vallen, wat gevaarlijke situaties kan opleveren voor wandelaars. Dus de bomen moesten gerooid worden. Dat was schrikken, want er zouden enorm veel kale plekken ontstaan. Na het rooien werden er verschillende soorten jonge bomen aangeplant. Er kwam veel meer licht in het bos en meer doorkijkjes. Mede hierdoor kregen de berenklauw, braam en bosrank (de drie B’s) de kans om zich enorm te vermeerderen en uit te groeien tot een ware plaag. Al snel werden de jonge boompjes overwoekerd, vooral door de bosrank (zie ook Bosrank – Clematis Vitalba ), en bezweken veel boompjes. Het ‘bevrijden’ van de jonge aanplant is nu een van de grootste uitdagingen voor de Vliegeraars.
Nieuwe aanplant
In het najaar van 2020 heeft de gemeente 200 jonge haagbeuken beschikbaar gesteld heeft, die de Vliegeraars met z’n allen op 5 december 2020 hebben geplant. Ze waren nog maar 60 cm hoog, je kunt ze herkennen aan een rood/wit lintje. Hopelijk slaan alle nieuw aangeplante bomen goed aan!
De Vliegeraars hebben in het recente verleden (in januari 2021) 40 naaldbomen aangeplant van verschillende soorten. Dit waren kerstbomen die vanwege de winkelsluiting tijdens de coronacrisis niet verkocht konden worden. De droogte van de 2 jaren daarna (vooral de voorjaarsdroogte) heeft er echter voor gezorgd dat een flink aantal jonge boompjes verdroogd zijn en dood gegaan zijn.
Ook op de berichten pagina staan berichen over nieuwe aanplant, zie bv Nieuwe grote bomen.